tiistai 12. lokakuuta 2010

Distress Inkeillä värittelyä

Olen tämän ohjeen aikoinani tehnyt koukussa kortteihin sivustolle, mutta liitän tänne omaan blogiinkin, koska tätä on useasti nyt kysytty :)

Distress Ink:it ovat tuttuja monelle, etenkin mustetyynyinä. Näihin musteisiin on saatavilla myös täyttöpullot jokaiseen väriin. Vesiliukoisia Distressejä voi käyttää mainiosti leimaamisen lisäksi myös leimakuvien värittämiseen.

Usein minulta kysytäänkin, kumpia kannattaa ostaa, mustetyynyjä vaiko täyttöpulloja.

Tähän en voi vastata kuin omasta puolestani. Minä tarvitsen molempia yksinkertaisesti siitä syytä, että vaikka molempia voi käyttää värittämiseen, on molemmilla myös omat käyttötarkoituksensa. Täyttöpulloilla kun ei voi leimata eikä musteenlevittimeenkään saa täyttöpullosta mustetta tasaisesti, mm näistä syistä tarvitsen leimasintyynyt. Ja toisaalta leimasintyynyillä ei voi sekoittaa värejä keskenään eikä tehdä omia värisuihkeita jne.

Pitää siis miettiä ennen hankintaa, mitkä ne omat tarpeet ovat mihin näitä tarvitsee ja sitten vasta päättää hankkiiko mustetyynyjä vaiko täyttöpulloja vaiko kenties molempia :)




Tässä tarvikkeet, joita käytän värittäessäni Distresseillä. Paperinan Canson Illustration, leimasinmusteena VersaFine. Apuvälineinä siveltimiä, vesisäiliösivellin, laminoitu värikartta tai valkoinen lautanen (seuraavissa kuvissa) sekä pieni sumutinpullo ja vesilasi.


Netissä on ladattavissa kuvassa oikealla näkyvä värikartta Distress sävyistä, värikartan laminoimalla saa näppärän väripaletin (kun käyttää väritippoja). Koska kaikilla ei kuitenkaan laminointikonetta ole, käy valkoinen lautanen väripaletista aivan loistavasti. Itse olen tykästynyt tuohon valkoiseen lautaseen. Lautasella on helppo sekoittaa värejä toisiinsa ja näkee todella selvästi, kuinka paljon väriä siveltimeen tarttuu. Kun sitten maalaamisen lopettaa, voi värit jättää lautaselle odottamaan seuraavaa maalauskertaa. Jos väripisteet ovat ehtineet kuivahtaa, pieni suihkautus sumutinpullosta, ja värit ovat uudelleen käyttövalmiit eikä mene tippaakaan hukkaan. Pieniin lappusiin olen kirjoittanut käytettävien värien nimet ja laittanut ne lautasenreunaan kiinni pienillä pyykkipojilla. Ja kuten kuvasta näkyy, väritän tällä kertaa pääasiassa täyttöpullojen väreillä. Mikäli sinulla on mustetyynyjä, toimit aivan samalla tapaa, ottaen vain väriä siveltimellä suoraan mustetyynystä ja värithän näkyvätkin mustetyynyjen kansista.


Ja sitten aloitetaan maalaaminen. Leimakuvana minulla on tässä Penny Blackin nalle, jonka leimasin VersaFinen mustalla musteella. Ensimmäisenä lähdin maalaamaan pienellä siveltimellä Vintage Photoa nallen varjokohtiin (päästä ehdin innoissani jo värin levittää ennenkuin tajusin, että pitää vaihekuva ottaa :D). Siveltimessä tosi vähän vettä, joten väri jää juuri siihen mihin on tarkoituskin ja väri on vahva.


Kun mustetta on levitetty varjokohtiin, aloitetaan värin vieminen kohti leimakuvan vaaleimmaksi jääviä osia. Tässä kohtaa kun levitetään väriä, voi siveltimeen laittaa hieman enemmän vettä, muttei tietenkään niin paljoa että paperi olisi aivan märkä. Väriä voi myös lisätä kesken maalaamisen, mikäli tuntuu että laittoi varjokohtaan liian vähän väriä eikä väri riitä tarpeeksi pitkälle. Mikäli lisäät väriä, lisää se taas varjokohtaan ja lähde sieltä levittämään väriä uudelleen.


Kun pohjaväri Vintage Photo on levitetty nalleen kauttaaltaan, lisään varjokohtiin astetta tummempaa ruskeaa eli Walnut Stainia. Pienellä siveltimellä ja vettä taasen aivan nimeksi. Tämän jälkeen sama värin levittäminen, mutta tällä kertaa väriä ei viedä niin pitkälle kuin aiemmin, vaan pehmeästi levitetään se hyvin lähelle varjokohtaa.

Aina, kun haluaa tummaa väriä pienelle alueelle, muista tosiaan että vähän vettä, niin väri ei lähde leviämään isolle alueelle!! Ennemmin nihkeä sivellin kuin märkä!!


Nyt jätetään hetkeksi nalle rauhaan ja maalataan muut osat. Aloitin postilaatikosta, jonka maalasin kauttaaltaan hennosti Fired Brick värillä. Kukkien keskustaan laitoin samaa väriä, mutta vähemmällä vesimäärällä, joten kukkien keskustat ovat tummemmat kuin postilaatikko.Tässä kohdassa huomaa hyvin tuon veden määrän vaikutuksen, tätä kannattaa testata, että asian hoksaa.


Lisäsin postilaatikon varjokohtiin hieman väriä. Sekoitin kahta eri väriä eli Fired Brickiä sekä Vintage Photoa, näin tuli hieman tummempi punainen. Kukkien keskustaan laitoin samaa sekoitusta.



Tässä sitten on nallen paitakin jo valmiina sekä nurmikkokin maalattu. Nallen paitaan käytin Faded Jeans väriä ja samaan tapaan maalasin paidan kuin muutkin kohdat eli varjokohtiin ensin tummaa väriä ja sitten häivytetään väriä vieden väriä kohti vaaleampia kohtia. Nurmikko värillä Peeled Paint.
Vaikka leimakuva alkaa jo olla suht valmis, haluan vielä varjostaa muutamia kohtia voimakkaammin. Nyt otan käyttöön mustan Distess musteen Black Soot ja leimasintyynynä. Varjostamiseen käytän leimasintyynyä siitä syystä, että sitä tulee sopivan vähän siveltimeen. Siveltimen kärki on todella ohut, tekee siis tarkkaa jälkeä ja ottaa väriä ja vettä vähän. Tarkoituksena siis tehdä hyvin ohutta rajausta mustalla varjokohtiin.


Tässä nalle varjoineen. Kuvassa näkyy nyt myös paremmin tuo siveltimen ohut kärki.



Lopuksi maalasin leimakuvalle sinisen taustan käyttäen värinä Faded jeans väriä. Käytin paksumpaa sivellintä ja tässä vaiheessa vettä saa laittaa reippaammin, mutta ei tälläkään kertaa niin että kastelisi koko paperin.

Nyt on sitten leimakuva valmis.Jään innolla odottelemaan teidän vinkkejänne, ideoitanne, kysymyksiänne ym.koskien Distress Ink musteilla värittämisestä.


4 kommenttia:

Katukettu kirjoitti...

Tää ohje oli miusta tosi hyvä! Alkoi miullakin värit levittymään paprulla, kun oikeenlaista löytyi =) Kiitos! =)

Anonyymi kirjoitti...

Näilläkin väreillä olen harjoitellut, vaihtelevalla menestyksellä ;). Tämä ohje on taasen kerran aivan mahtavan yksityiskohtainen, KIITOS!!!
terv. tarhatäti-Kaisa

Mervi kirjoitti...

Kiitos, että laitat ohjeita myös tänne, kun ei ehdi tuolla KK:ssa seikkailemaan;-))m

Suvenkorento kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Itse käytän en omista kuin muutaman distress ink mustetyynyn ja niistä täydennän vesivärikynien valikoimaa xD Tuli vain mieleen, että joku on neuvonut, että väri kannattaisi ottaa mustetyynyn sivulta. Vesi kun ei musteyynylle tee hyvää, niin parempi kai sivulta kuin päältä.