perjantai 4. kesäkuuta 2010

Tekstit korteissa

Tikusta asiaa tai siis teksteistä ;D
Monet kortteilijat, jotka aloittavat askarteluaan ihmettelevät, että mistä ihmeestä ovat nämä korteissä näkyvät tekstit. Alla olevissa korteissa on esimerkiksi käytetty leimasimia, jotka ovat tästä setistä.

Erilaisia suomenkielisiä tekstejä ja settejä löytyy myös mm. Heinikasta, Askartelu Amaliasta, Näpertäjältä että ulkomaalaisesta putiikista, Stempelkelleriltä. (Googlettamalla löytyy).

Teksteissä/tekstileimasimissa pätee samat copyright jutut, kuin leimasimissakin. Eli älkää nyt hyvät immeiset lähtekö kopsaamaan leimasinten tekstejä tai netistä löytämiänne runoja ja loruja kortteihinne. Kopioinnilla tarkoitan sitä, että löydätte jostain kivan lorun/runon ja sitten kirjoitatte sen itse koneella ja tulostatte ja lisäätte sitten kortteihinne.
Normaalit tekstit esmes onnea, onnittelut jne eivät tähän kategoriian kuulu, niitä saapi naputella tietääkseni tietokoneella ja printata niin paljon kuin sielu sietää, mutta lorut, runot ja pidemmät tekstit on varmasti joku keksinyt ja omistaa käyttöoikeuden tuohon tekstiin.

Kopsatessasi tekstin ja laittaessasi sen korttiin, teet siis väärin ja etenkin, jos teet kortilla/tekstillä rahaa myymällä kortin eteenpäiten.

Minä törmäsin tähän juttuun tänään, löytäessäni oman tekstini (Istahda hetkeksi..) toisen kortista-kopsattuna ja harmittaa vietävästi.
Tuo teksti on sellainen, jonka olen taitopuodille tehnyt ja Heli on teettänyt siitä leimasimen, tekstin käyttöoikeuden pysyessä kuitenkin minulla. Tekstin tunnistin vääräksi siitä, että siitä puuttui yksi sana ja rivejä oli tästä syystä yksi vähemmän..otti silmään vahingossa.
Minä siis saan kirjoittajana tehdä tuolle tekstille mitä vain, ja tulostaa tietokoneella eri fonteilla, mutta muut sitä eivät saa tehdä.

Arvasinkin, että jossain vaiheessa tähän asiaan törmätään. Ajattelin kuitenkin, että hyvä kaiten tämäkin on esille tuoda. Houkuttelevahan tuo netti on, sieltä voi kopsata vaikka mitä mutta itse en ainakaan uskaltaisi lähteä kokeilemaan että milloin napsahtaa :)

Ja te jotka teette omia tekstejä/runoja kortteihinne, laittakaa varulta blogiinne teksti jossa ilmoitatte että kuvien ja tekstien kopiointi ehdottomasti kielletty!! Eihän tämäkään tätä kopiointia lopeta, mutta..kuitenkin.


Ja viikonloppuja...

13 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Noita loruja/runoja on netti pullollaan... Voin myöntää, että olen syyllistynyt siihen, että olen esmes onnitteluvärssyjä etsinyt netistä ja kirjoittanut värssyn KÄSIN korttiin. Täytyy huomauttaa, että EN TEE MYYNTIIN kortteja, vaan ihan ystäviä ja sukulaisia ilahdutan (?) itsetehdyllä kortilla. :) Mitäs sanot, onko tämä mielestäsi väärin?

Sari kirjoitti...

Entä miten se, jos runon tulostaa netistä, mutta laittaa runon yhteyteen kirjoittajan nimen?

Hilkka kirjoitti...

Miijja Kymppi plus sinulle kun uskalsit ottaa tämän esille! Olen nimittäin jo kauan tätä ihmetellyt ja odottanut kuka puuttuu. Mitäänhän ei saa myyntiin ainakaan kopioda toisilta ei kuvia eikä tekstejä.Minulle tämä on aina ollut selvä ja silloin kun perustin oman blogin kysyin että pitääkö minun laittaa sivuun ettei saa kopioda ilman lupaa,minulle sanottiin ettei tarvitse koska sitä EI saa tehdä ja jokaisen se pitäisi tietää:)
Aurinkoa viikonloppuusi ja koululaiselle mukavaa lomaa:)

annennäpräilyt kirjoitti...

kirjoitan itse paljon loruja ja runoja joten tämä on minulle tuttua, jos lainaat tekstiä, ilmoita AINA tekijän nimi, tekstejä saa lainata mutta tekijä pitää ilmoittaa, jos tekijä ehdottomasti kieltää tekstinsä käytön, sitä ei saa käyttä edes nimellä. Ja jos käytössäsi on lähde mistä teksti on lainattu, ilmoita myös se, kun laitat tekstin julkiseen näkyvyyteen, nää on vähän pilkkujuttuja, mutta koska en itse tee kaupalliseen jakeluun tekstejä en tiedä miten se puoli toimii, mm. tekijänoikeuspalkkiot
Miia muuten toi on ihana teksti ja ostin sen levyn Heliltä:)olkaa kuitenkin aina tarkkoja

Lyyli kirjoitti...

Kaikkein käsittämättömin juttu on se että jollain Saksalaisella voi yhtä äkkiä olla oikeudet kaikenlaisiin runonpätkiin joita on tottunut vuosikausia käyttämään ja joita googlettamallakin löytynyt jo vaikka kuinka monta vuotta? Paljon ennen kuin niitten leimasimia sai? Mistä ihmeestä nää Saksalaiset oikeuden näihin teksteihin ovat saaneet???? Perkuleen sakemannit kun kaikki hyvät suomenkieliset runot ja lausahdukset kävivät itselleen omimassa??? Miksi ei olla pidetty puoliamme...grrrr...
Me Suomalaiset voitais sitten laittaa vahinko kiertämään ja tuunata leimasimiksi kaikki ruotsikieliset vastaavat?! Uskoiskohan nuo hurrit että ne ei enään saa niitä tekstejä kortteihinsa laitella? Meillä suomalaisilla kun olis sitten OIKEUDET niitten teksteihin...hahaaa!!

Eli eihän tuo nyt ihan noin voi mennä?

Voihan sitä ihan oikeesti sanoa että on oikeudet, mutta milläs ihan oikeesti nuo saksalaiset näyttävät toden että ovat ne itse keksineet? Uskotko tosiaan että niillä olisi mitään pohjaa mennä vaikka oikeuteen asiasta? Milläköhän perusteella?

Sitten vielä siitä että mikä on kopiointia ja mikä ei.... eihän se ole kopiointia jos ei ole aivan samanlainen...olettehan kaikki varmaan käyneet esim Tiimarissa ja nähneet aikalailla Mariskoolin näköisiä kippoja...niin ne ei kuitenkaan ole niitä.... :)

Ainahan sitä voi pelotella ja uhkailla, en kuitenkaan jaksa uskoa että kukaan syyttäjä viitsii haaskata valtion varoja nostaakseen syytten jos joku on kirjoittanut pari riviä ja liittänyt sen korttiinsa, vaikka olisikin ne netistä lukenut (eri asia tietty jos joku tienaamaan toisten runoilla aikoo)...rajansa kaikella...

Jokainen joka jotain nettiin laittaa, oli se sitten teksti taikka kuva tms. ottaa tietoisen riskin että sitä kopioidaan...tätä asiaa tolkutetaan jo lapsille koulussa.
Jos haluaa olla varma että kukaan ei sitä käytä taikka kopioi, niin paras paikka on varmaankin silloin säilytys lukitussa pöytälaatikossa :)

Karita kirjoitti...

Minä en muiden puolesta ala paasaamaan, mutta omat runoni olen positiivareiden sivuilta kopsannut ja siellä sanotaan näin: "Joskus voi olla vaikeaa löytää oikeat sanat. Olemme koonneet avuksesi tekstejä, joilla voit tervehtiä, tukea... ystävääsi. Päivitämme luetteloa vinkkien perusteella."
Joten jos ne on siellä yleiseen jakoon laittaneet, niin mielestäni on heidän vastuullan näiden värssyjen ja runojen levittäminen, eikä minun. Joten niin kauan kuin sieltä on lupa ruoja kopioida, niin miksipä en käyttäisi tätä mahdollisuutta hyväkseni, jos haluan sukulaisiani kauniilla runoilla muistaa.

Taru / Jehkotar / j-tar kirjoitti...

Miijja puhuu pitkälti asiaa, ja nämä asiat, niin kuin kuvat sun muut.. ovat aina kinkkisiä ja välillä voi mennä metsään tulkinta ja välillä osuu nappiin!

Saksalaisten leimaimista - hei eivät ole sanoneet omaavansa yksinoikeutta tietääksenei tiettyihin teksteihin vaan OMIIN TEKEMIINSÄ LEIMASIMIIN!

Eli heidän leimasimiaan saa myydäö vain ne jotka ovat asiasta heidän kanssaan sopineet! Kuten on kaikki jälleenmyynti säännöt kaikilal valmistajilla ja muillakin taitaa olla...

Mutta näitä tekijäoikeus juttuja riittää... ja netti tekee tästä maailmsta "suomaisemman". Itsekään ei aina huomaa... mutta toistaalta olen myös sitä mieltä, että tekstin omistan pitää myös ITSE puolustaa itseään, jos väärinkäytöstä huomaa!

Se onkin sitten taas seuraava juttu!

Miijja kirjoitti...

Kirjoitin tämän kirjoituksen siitä syystä lähinnä, että minua harmitti koska tekstiäni oli lainattu luvatta. Kirjoitin tämän postauksen myös siitä syystä että asiasta puhuttaisiin, koska aloittelijoille varsinkin nämä asiat ovat aivan uutta.
Kirjoitan nyt hieman enemmän ja selventävästi, mitä olen näistä asioista mieltä-sillä tiedolla mitä minulla asiasta on. Mielestäni tekstejä saa netistä ja kirjoista lainata omaan käyttöön. Olen itsekin ystävien ja sukulaisten kortteihin kirjoista värssyjä tarpeen tullen etsinyt jollei oma runosuoni ole kukkinut. Ja aina kun mahdollista, niin runon sekä kirjoittajan nimen olen laittanut esiin.
En kuitenkaan lähtisi näitä "lainattuja" runoja/loruja/värssyjä laittamaan myyntiin tehtäviin kortteihin. Varsinkin, jos teksti on päääosassa, tehdään myyntiä kirjoittajan kustannuksella mielestäni.
On totta, että aina ei runoihin kirjoittajaa löydy, mutta usein se on minulle selvinnyt kuitenkin, kun olen värssyn googlettanut, tai siis osan värssystä.
Mutta vaikka tulostaa korttiin runon yhteyteen kirjoittajan nimen, ei korttia saa siltikään myydä, ellei ole kirjoittajalta lupaa tekstin käyttämiseen kysynyt myytävässä kortissa.
On siis mielestäni selkeä ero sillä, tekeekö kortteja myyntiin vaiko ilahduttaakseen ystäviään. Aina kun raha astuu kehiin, on tilanne aina toinen. Ja tiedän, että molempia kortteilijoita on, niin kortteja myyntiin tekeviä kuin sellaisia jotka lähinnä tekevät kortteja omaan käyttöön.

Miijja kirjoitti...

Saksalaisten leimasimiin kommentoin vain, että monet heidän seteissä olevista teksteistään ovat löydettävissä netistä enkä usko että heillä teksteihin olisikaan omistusoikeus. Ja tämä tosiaan vain "mutu" tuntuma-asiasta ei mitään tietoa minulla!! On heidän asiansa tarkastaa, kenen runoja leimasimiksi tekevät tai omistaako runot joku jolta lupa pitäisi kysyä..tähän en puutu tämän enempää, kun en ole asiaan tutustunut tarkemmin eikä minulla tästä asiasta sen kummempaa tietoa.
Ja mikäli ostaisin jonkun leimasinsetin, jossa pidempiä runoja/lorutuksia, googlettaisin itse kaikki ensin varmistaakseni voiko niitä käyttää myytäviin kortteihin, koska teen myös kortteja myyntiin. Jokaisen kortteilijan velvollisuus on tarkastaa, mitä kortteihinsa laittaa..oli kyse sitten teksteistä tai leimasimista tms.. jos ajatellaan, että myyjä on vastuussa..tässä tapauksessa leimasinten myyjä...onhan kortin myyjäkin samalla lailla vastuussa myymästään kortista, joten kortintekijänkin pitää tietää mitä tekee..jos haluaa. Minä aina nään punaista tästä asiasta, kun ei viitsitä ottaa itse selvää, vaan vieritetään vastuu muille.
Voihan tekstejä ja runoja(tunnettujakin) teettää kuka tahansa leimasimiksi, jopa kysyä tunnetuilta kirjoittajilta että saapiko heidän tekstejään tehdä leimasimiksi, mutta uskon että tästä joutuu maksamaan kirjoittajalle jotain, kirjoittaminen kun on monen leipätyö. Tällöin leimasinten valmistaja saa oikeuden leimasimiin, mutta omistusoikeus jää kirjoittajalle..ellei sitten maksa hunajaa :D
Ja tuosta riskinotosta..olen ollut itsekin tietoinen, että kun annan luvan teksteistäni teettää leimasimia, tulee varmasti tällainen tilanne eteen että joku luvatta tekstiä lainaa ja tulostaa.
Olen kuitenkin sitä mieltä, että tällaista ei tarvitse tapahtua ja jos tapahtuu on siitä lupa kertoa ja tähän ei tarvitse "suostua".Minusta on ollut huippuhienoa, että ollaan näitä tekstileimasimia saatu suomenkielellä, joten käyttämällä näitä oikein saadaan niitä jatkossakin, eli muistetaan tässäkin tapauksessa ne hyvät puolet!!
Ja lopuksi totean, että onhan nämä vaikeita asioita nämä tekijänoikeusjutut ym. mutta mielestäni tämä nyt esmes oli aika selkeä tapaus. Teksti joka oli kopsattu, oli korttiaskarteluun tarkoitettu teksti, joka löytyy leimasimena. Tätä tekstiä on näkynyt aika monessa blogissa, ja ihmettelen suuresti jos varsinkin paljon kortteilua harrastavalta on mennyt ohitse se, että tätä löytyy leimasimena...itsekin tätä leimasinsettiä tuhannesti olen linkittänyt ja niin on tehnyt moni.
Kiitän vielä kaikkia, jotka oman mielipiteensä rohkeasti ovat tuoneet/tuovat tässä asiassa julki.

Haltiakummi kirjoitti...

Hienoa Miija että nostit asian esille. Minä voin ainakin tunnustaa, että en ole edes älynnyt.
Jonkun mainitsemat positiivareiden sivut yms on suunniteltu niin että niissä saa jakaa tekstejä, omaan käyttöön. Ja niin kuin Sinä sanoitkin, niin siinä on vissi ero että tekeekö omaan käyttöön, vaiko myyntiin. Minä olen etsinyt tekstejä netistä omaan käyttöön, jos kirjoittaja on ollut tiedossa niin olen laittanut sen esille, mutta yleensä niin ei ole. Mutta vois kyllä ryhtyä taas jälleen kerran luovaksi, ja keksiä tekstit itse :) Ja sitten laittaa niistä kuvat nettiin, ja jotkut lortot ne sieltä kopioisi. Omaan käyttöönsä. Se olisi minulle ihan oikein ;)

Harmi että osa ihmisistä suhtautui poustaukseesi noin kovin mustavalkoisesti. Luulikohan ne että jäkätät? :) No minä tyhmä lapsi en sitä kyllä niin kokenut, minusta oli hyvä että muistutit jälleen tästä valtavasta vyyhdistä nimeltä netti, mikä on kuitenkin niin ihmeellinen ja uudehko juttu, että aina joskus meinaa unohtua pelisäännöt ja sen avoimuus, laajuus, monenkirjavuus ja ajattelemattomuus.

Kiitos kun nostit kissan pöydälle, hyvä Mija, miau!!!

Leenamummi kirjoitti...

Kiitos, Miija, tästä loistavasta leimasintekstistä! Käytin juuri tuota leimaa tänään viemääni korttiin juhliessamme sisareni 60-vuotispäivää, se oli mielestäni aivan ehdoton, hän kun samalla jää eläkkeelle;) Lisäsin sen korttiin aivan leimattuna.
Oma tilanteeni korttien kanssa on sikäli helpompi, etten tee niitä myyntiin, mutta silti esimerkiksi tietäessäni runoilijan laitan nimen alle, ilman muuta, ihan lähisukulaistenkin korttiin. Samoin noita Positiivareiden värssyjä olen käyttänyt vuosikaudet, jos en niistä n. kymmenestä omistamastani värssykirjasta löydä sopivaa. Joskus silti pitää kokeilla omaa riimittämistä, kun tuntuu, ettei vain juuri tilanteeseen sopivaa löydy;)

Outi kirjoitti...

Tämäpäs oli ajatuksia herättävä postaus.. Ei ole kaikkea tuollaista tullut ajatelleeksikaan. Varoituksen sana: nyt tulee pitkä liuta kysymyksiä..

Aluksi ihan säikähdin, kun olen vuosi kausia laittanut toisten tekemiä runoja kortteihini. Mutta siis en ole koskaan myynyt kortteja. Mutta säikähdin ilmeisesti turhaan, kun näitä kommentteja lukiessani ymmärsin, että niin saakin tehdä, kun ei siis myy.

Ja lorukortteja mietin seuraavaksi. Ja noita lorukorttivaihtoja. Mut ilmeisesti siinäkin asia on ok, kun niitä ei myydä?

Ja sitten ihmiset puhuivat muiden kirjoittamien tekstien käyttämisestä joko tulostamalla tai käsin kirjoittamalla. Onko siinä siis joku ero sitten? Tekijän oikeuksia ajatellen.

Ja mitenkähän sitten kierrätysjuttujen kanssa? JOs ottaa jostain lehdestä kuvia tai tekstejä? Sellaisia saisi kai tehdä omaan käyttöön, mutta saisiko myydä?

Ja sitten mietin vielä valokuvausta.. Minä joskus ajattelin ottaa kuvia erilaisista taustoista ja käyttää niitä esim. kortteihin. Eli jos ottaa kuvan vaikka jostain kankaasta, niin saako sitä käyttää omaan käyttöön korteissa? Myydessä varmaankaan ei?

Nuo onnea yms. tekstit mietitytti kans. Kyllähän monet kortintekijät kirjoittaa kaikenlaisia tekstejä itse kortteihinsa tai kirjoittaa koneella ja tulostaa eikä välttämättä tiedä ollenkaan, että niistä teksteistä on tehty leimasimia. Niin mietin, että missä se raja menee.. Mitä lyhyitä tekstejä saa käyttää ja mitä ei?

Kiva kuulla, että jos ei löydä runon kirjoittajaa, niin sitä ei silloin ole välttämätöntä laittaa mukaan. Mutta jos tekijä kieltää ihan lainauksenkin, niin mistä ihmeestä sen sitten saa selville? Noinkohan ihan vaan googlettamalla..

Sitten mietin noita kaikenlaisia korttimalleja (esim. telinekortti) ja rasioita ja vaikka mitä, mitä paperista voi tehdä ja minkä ohjeita eri blogeissa on, esim. kengät tai muu kolmiulotteinen juttu. Miten sellaisten kanssa sitten myyntitilanteessa? Omistaako joku tekijänoikeudet niihin?

Ja vielä tuosta kopioimisesta. Joku kommentoi ja käytti vertauskuvana mariskooleja. Että jos tuotetta/kuvaa/tekstiä muuttaa vähän, mutta säilyttää sen muuten samanlaisena, niin silloin se ei ole kopiointia. Jäin miettimään, että missä se raja siinäkin menee? Esim. se runo, jonka sinä olit tehnyt ja mikä löytyi toisen kortista hieman erilaisena (yksi sana puuttui tai jotain), niin eikö se kuitenkin juuri ollut kopioimista? Ja mitäs jos tämäkin henkilö oli tehnyt kortin vaan omaan käyttöönsä ja julkaissut sen blogissaan? Se aiheutti kuitenkin sinulle pahaa mieltä. Mietin vaan, että jos itse lainaisin jotain runoa josta en tietäisi, kenen kirjoittama se on (minkä ymmärsin tässä keskustelussa yleisesti sallituksi, kun se ei tule myyntiin), niin mitäs jos joku näkee sen minun blogissa ja pahoittaa mielensä? Niin sitä juuri tässä mietin, että monet lainaa runoja, ja se on ok, mutta miten estetään sitten tällainen mielen pahoittaminen? Siis ymmärrätkö yhtään, mitä yritän sanoa? Että jos lainaa omaan käyttöön jotain runoa (minkä ajatellaan olevan yleisesti sallittua), niin miten voi tietää, pahoittaako runon kirjoittaja siitä mielensä? Olisitko sinä pahoittanut mieltäsi, jos runon alla olisi lukenut sinun nimesi? Mutta tästäkin jo puhuttiin, että aina ei tiedä kirjoittajaa.. Tai jos postauksessa olisi lukenut, ettei se tule myyntiin? Tosi vaikeen tuntuinen asia.

Ja onko siinä jotain eroa onko tekstistä tehty leimasin vai onko se julkaistu esim. kirjassa?

Jaksatkohan vielä tähän kommenttiin vastata. Kiitos kovasti, jos jaksat! Oli kyllä tosi hyvä juttu, että otit tämän asian esille!

Outi kirjoitti...

Ai niin, ja vielä sitä, että kun monet kortintekijät katselevat toisten korttiblogeja ja ottavat sieltä ideoita itselleen. Niin millaisten ideoiden käyttäminen on sallittua? Miten on esimerkiksi kortin sommittelun matkiminen tai muodon tai jonkun siinä käytetyn materiaalin tai sen käyttäminen tietyllä tavalla?
Juuri äsken luin blogia, jossa oli tehty korkki-pannunalusesta magneettimuistitaulu ja sen postauksen kommentissa monet kehuivat ideaa ja sanoivat, että pitääpä tehdä itsekin sellainen. Mistä tietää, onko se sallittua?