sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Pastellikynillä värittäminen (sama ohje kuin koukussa kortteihin foorumissa)

Huom!! Katso arvonta edellisessä postauksessa, mikäli et vielä ole sitä huomannut :))

Pastellikynien väritysohjetta on kyselty monasti, ja tässä se nyt vihdoin viimein tulee.
Tarvikkeet: Leimauspaperilta vaaditaan ainoastaan, että pinta on sileätä, minä käytän Canson Illustration paperia. Leimausmusteena musta VersaFine. Jos teet pieniä yksityiskohtia tusseilla (promarker tai copic), valitse musteeksi Memento. Värin levittämiseen ja kiinnittämiseen käytän pumpulipuikkoja sekä Talensin maalausainetta. Etiketti pullosta lähtenyt ajansaatossa :) Pastellikyniä voi levittää myös kuivana stumpin avulla, mutta tämä on kädelle aika rasittavaa.
Kuva on hyvä leimata hyvissä ajoin valmiiksi, ettei muste leviä väritettäessä.
Pastellikyniä teroitetaan joko hienolla hiekkapaperilla tai sitten tosi hyvällä teroittimella.

Ja sitten aloitetaan. Ensin laitan varjokohtiin väriä, valiten väreistä vaaleat sävyt.
Punaista paitaan ja kenkiin, mustaa housuihin, punaruskeaa ihon varjokohtiin, hiuksiin ruskeaa.
Pastellikynillä ei väritetä kuvaa kauttaaltaan, vaan kuten kuvasta näkyy, väriä lisätään vain vähän.

Kun väriä on laitettu kuvaan, aloitetaan värin levittäminen. Kippasin kiinni olevan maalausainepullon ylösalaisin, jolloin korkkiin jää vähän ainetta. Pumpulipuikkoa hipaisen vain hieman aineeseen. Tämä on tärkeä vaihe!! Älä ota liikaa maalausainetta pumpulipuikkoon!! Maalausaineen tarkoitus on kiinnittää väri kuvaan ja maalausaine auttaa värin levittymisessä.
Jos tuntuu siltä, että paperi kastuu maalausaineesta, sitä on ehdottomasti liikaa. Vaihda pumpulipuikko ja levitä liika maalausaine puhtaalla pumpulipuikolla. Nyrkkisääntönä tässä hyvä muistaa...lisätä voi, muttei poistaa!!-Pätee värityksessä myös esmes veteen :)

Tee pumpulipuikolla pyörivää liikettä, näin väri levittyy tasaisesti ja kauniisti paperin pintaan. Jos paperisi on rösöinen pinnaltaan, väri ei levity yhtä tasaisesti kuin se levittyisi sileän/tasaisen paperin pinnalle.

Tältä kuva näyttää, kun värit on levitetty.

Halutessaan voi lisätä varjokohtiin astetta tummempia sävyjä- näin kuvaan saa hieman lisää elävyyttä.

Tässä lisävarjostukset levitettynä maalausaineella. Huom!! Kun laitat varjokohtiin väriä uudestaan, voi olla, ettei maalausainetta tarvitse lisätä! Yritä siis ensin levittää väriä puhtaalla pumpulipuikolla. Mikäli väri ei lähde leviämään, ota aivan hitunen maalausainetta lisää ja levitä väri.
Jos tässäkohtaa maalausainetta laittaa pumpulipuikkoon liikaa, väri leviää liian suurelle alueelle, eikä jää pelkästään varjokohtiin. Malttia siis sen maalausaineen kanssa :)

Pastellikynillä voit myös tehdä taustan leimakuvalle. Tässä väritettynä hieman leimakuvan ympärystä sinisellä (taivas), sekä nurmikkoa jalkojen alle kolmella erisävyllä vihreää.

Tässä värit levitettynä.

Viimeistelen leimakuvat lähes aina chalkseilla, joita otan myös pumpulipuikolla.

Lisäsin hieman mustaa chaksia varjokohtiin, punaruskeaa hiuksiin ja ihonkohtiin, sinistä leimakuvan ympärille ja vihreää nurmikkoon.

Kun leimakuva on valmis, sen voi leikata stanssaamalla käyttäen joko Cuttista tai Sizzixiä. On kuitenkin leimakuvia, jotka ovat kooltaan suuria eikä minulta löydy tarpeeksi suurta stanssia. Tällöin otan avukseni viivoittimen. Minulla on pöydällä alusta, jossa on viivoitukset valmiina. Alustan viivoja apuna käyttäen saa näppärästi suorat reunat leimakuvaan. Vihreän alustan olen viidellä eurolla ostanut kodin anttilasta remonttiosastolta.

Tässä kaikki reunat valmiina.

Ja kuten "tapoihini" kuuluu, leikattuani leimakuvan ympäriltä ylimääräiset poies, laitan hieman Distressin mustetta musteenlevittimellä leimakuvan ympärille. Musteenlevityksen jälkeen laitan kaksipuoleista teippiä leimakuvan taakse ja kehystän kuvan (yleensä) mustalla kartongilla.
Nyt kuva on valmis ja odottaa sopiva kortinkasaushetkeä :)
Toivottavasti tästä ohjeesta oli apua pastellikynien kanssa tuskaileville.
Värittelyniloa!!
Ja jättäkää kysymyksiä, vastailen parhaani mukaan :)
-Miia

12 kommenttia:

Satu K kirjoitti...

Loistava postaus! Viikonloppuna kokeilin muutamaa ostamaani kuivapastellikynää ja tykkäsin! Minulla myös tuota samaan ainetta pullossa ja levittyy mielettömän hyvin ja helposti :o)

Marge kirjoitti...

Kiitos tästä=) Vaikken omistakaan kuivapastelleja niin on silti mielenkiintoista lukea eri tekniikoista. Olet kyllä ihana kun jaat noin yksityiskohtaisesti tietosi meille muille.

AMI kirjoitti...

Jösses...
Omistan muutaman pastellikynän ja ne on haudattu johonkin ja syvälle kun en saanut niistä kunnollista jälkeä.
Tässä taas huomataan kuinka TÄRKEÄ olet meille -jotkavastaopetelevat-tyypeille!!!
Kiitos tästä, taidanpa mennä kaivelemman pastelleja......

Miia kirjoitti...

Kiitokset kommenteista, kiva saada palautetta ja mukava on saada tieto siitä, että ohjeista on apua ja saa vinkkejä :)

Mukavahan näitä ohjeita on tehdä, aikapula vaan meinaa verottaa tätä(kin) :)

Pikkuhijaa kuitenkin yritän näitä ohjeita tehdä, yhdet värit kerrallansa. Eiköhän ne väritkin joskus lopu ;D

Anonyymi kirjoitti...

Todella hyvä ohjeistus, alusta loppuun asti tärkeää tietoa tälläselle alottelijalle :) Kurssillasi en kerennyt pastellikyniä kokeilemaan, täytyy varmaan toistekki tulla sun kurssille. t. Tiina K-P

Henna kirjoitti...

Kaunis kiitos tästä ohjeesta ja siihen uhratusta ajasta! Tästä on varmasti apua!

Seija kirjoitti...

Kiitos näistä ohjeista!Hyvä saada oppia eri väreillä värittämisestä sinä osaat,käyn sivuillasi usein ja monta hyvää neuvoa olen saanut samoin messuilla taitojasi ihaillut:)

Romulus kirjoitti...

Ihanan opettavainen postaus, jälleen kerran!
Se piti kysyä, että kun käytät chalkseja, niin onko tuo pumpulipuikko ns. kuiva? Mietin vain, että kuinka saat sen pysymään kasassa? Minä kun otan chalkseja kuivalla pumpulipuikolla, niin koko pumpuli alkaa levetä joka suuntaan :) Joko mun "tekniikka" on todella surkea tai sitten pumpulipuikot vielä surkeampia :D

Apris kirjoitti...

Kiitokset erittäin havainnollisesta postauksesta. Tästä on varmasti apua värityspuuhissani.
Pienenä vinkkinä: Biltemasta saa puuvartisia pumpulipuikkoja, jotka ovat todella napakoita. Tykkään käyttää ja ne soveltuvat hyvin myös toiseen harrastukseeni, eli posliininmaalaukseen.

MIL´ kirjoitti...

Heippa! Oon taustalla seuraillut blogiasi jonkin aikaa ja tykännyt kovasti. Blogistani löytyykin sinulle tunnustus, käypä kurkkaamassa. :) Iloista syksyä!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Miia jälleen kerran ohjeesta, josta on todellakin apua aloittelevalle leimailukuvien värittäjälle. :) KIITOS, t. tarhatäti

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos taas Miijja. Se käy kun sen osaa.
Terveisin Raija Uutela